Németh Csaba: a Bükkben készült a ,,Mont-Blanc-körre”

A miskolci Németh Csaba (a Bükki Hegyi Maraton leghosszabb pályájának „gazdája”) a világ legnehezebb terep ultramaratoni futóversenyén – az augusztus utolsó hétvégéjén – a ,,Top 10” között végzett. A Nomád Team SE 40 esztendős klasszisa az 51 ország, 2500 sportolóját felvonultató Ultra-Trail Tour de Mont-Blanc elnevezésű 166,4 kilométeres, 9404 méteres szintkülönbséggel nehezített viadalán abszolútban nyolcadik, kategóriájában, a 40-49 évesek között pedig a második helyet szerezte meg.

A szintén a Nomád Team SE színeiben versenyző miskolci, így – Csabával együtt – a Bükkben edződött Karlowits-Juhász Tamás is dicséretes teljesítményt nyújtott, ő abszolút értékelésben 96., míg a 23-39 évesek táborában az 56. pozíciót érdemelte ki.

– A rajt este fél 7-kor, a franciaországi Chamonix városában volt – tudtuk meg hazaérkezését követően Németh Csabától. – Tavalyi másodikként az első sorból, a ,,régi motorosokkal”, a műfaj legnagyobb alakjaival egy csoportban kezdhettem meg az Olaszországot, Svájcot, majd ismét Franciaországot érintő ,,Mont Blanc-kört”. Az első hegyre a 7. helyen értem fel, majd gyomor problémák miatt többször tartottam kényszerű egészségügyi szünetet, ennek ,,hozadékaként” pedig 40 km-nél elkezdett görcsölni a lábam, ezért megijedtem. A folytatásban a kétszeres győztes olasz Marco Olmóval mentem, miközben nem lettem rosszabbul, de jobban sem. Szűk féltávnál, az olaszországi Courmayeur-nál megéltem egy óriási holtpontot. Ekkor leültem, levettem a rajtszámomat, fel akartam adni, de jött egy általam ismeretlen amerikai srác, aki rendkívül sportszerű módon, frissítés és beszélgetés közben, észrevétlenül „visszahozott” a mezőnybe, melynek 27. helyén is haladtam. Ezt követően a 36. helyről feltörekvő, végül is negyedik helyen záró japán Tsuyoshi Kaburaki-val mentem jó darabig. Az utóbbi 15 év alatt nem szenvedtem ennyit, mint most. A hegyen tapasztalt esti, abszolút szokatlan 10-17, illetve a nappali 28-30 Celsius-fokos meleg mindenkit megviselt. A most debütáló, utolsó, 1200-ról 2100 méterre vezető hegyi-szakasz, mely 150 km után következett, szintén alaposan megrostálta a társaságot. A többszörös Sparthatlon-győztesek közül az amerikai Scott Jurek és a német Jens Lukas, valamint a már említett Marco Olmo egyaránt feladta a küzdelmet. Ennél is megfoghatóbb tény, hogy a hatodszor megrendezett verseny eddigi öt nyertese közül most egyik sem jutott el a célig.

– Számomra az utolsó 10 km sikerült úgy, ahogy az egészet szerettem volna – folytatta beszámolóját a két gyermekes családapa. – Nagyot küzdöttünk egymással és önmagunkkal. Szoros befutót produkáltunk, hiszen a hetedik alig egy perccel érkezett be előttem, míg én mindössze 18 mp-el előztem meg német vetélytársamat. Jó volt így befejezni a versenyt, mert teljesen kifutottam magam, ami akkor és ott a nyolcadik helyhez volt elég. Büszke vagyok rá, hogy a legjobb olasz és német futó mögöttem végzett. Jó érzéssel töltött el, hogy a környékbeli magyarok és a végig kísérő, a lelket bennem tartó feleségem, Kriszta is ott voltak Chamonix-ban az utolsó néhány száz méteren, ahol címeres magyar zászlóval ,,suhantam” be a célba. Összességében elégedett vagyok az eredményemmel, hiszen szerintem a világ egyik legnehezebb, terepen a legnehezebb versenyén az első tízbe lenni óriási dolog! Nagy értéke van ennek a helyezésnek, melyért a napi munka mellett – leginkább a Bükk-hegységben – becsülettel megdolgoztam. Megtanultam ezen a napon, hogy a legnagyobb mélypont után is fel lehet ,,állni”, de a verseny fájdalmára bizony külön kell készülni.

Végeredmény (1269 célba érkező): 1. Kilian Jornet (spanyol) 20:56:59 óra, 2. Dachhiri-Dawa Sherpa (nepáli) 21:56:52, 3. Julien Chorier (francia) 22:31:35, …8. Németh Csaba (Nomád Team SE) 24:21:02, …96. Karlowits-Juhász Tamás (Nomád Team SE) 30:35:32.ztam. Megtanultam ezen a napon, hogy a legnagyobb mélypont után is fel lehet ,,állni”, de a verseny fájdalmára bizony külön kell készülni.

Végeredmény (1269 célba érkező): 1. Kilian Jornet (spanyol) 20:56:59 óra, 2. Dachhiri-Dawa Sherpa (nepáli) 21:56:52, 3. Julien Chorier (francia) 22:31:35, …8. Németh Csaba (Nomád Team SE) 24:21:02, …96. Karlowits-Juhász Tamás (Nomád Team SE) 30:35:32.