Elment a Hegyimaraton „Atyja”

Nem túlzás a címben szereplő megnevezés, hiszen a 2011. március 4-én földi létét a közelállók számára is teljesen váratlanul befejező Kisgyörgy Ádám valóban „szülőatyja” volt a Bükki Hegyi Maraton elnevezésű futóversenynek.

 

1991-ben az Ő ötletére, az általa toborzott lelkes csapat áldozatos munkájának köszönhetően indulhatott el a borsodimegyeszékhelyen az a sorozat, mely idén tizenkilencedik állomásához érkezett. Az a sorozat, mely itthon és sok-sok külföldi országban jó hírét vitte Miskolcnak, a Bükk-hegységnek, a megyének és Magyarországnak!

A számos európai, ázsiai és dél-amerikai hegycsúcsot megjárt egykori kiváló hegymászó aktív pályafutása befejezésekor álmodta meg a csodálatos Bükk-hegység értékeit bemutató, a szlogenként is használt „igazi kihívást” jelentő futóversenyt. A hegyek, a természet szerelmese úgy ismerte a környéket, mint a tenyerét. Azon sportemberek közé tartozott és tartozik most már mindig, akik a sportért éltek. Bármilyen betegséggel, problémával küzdött, közben, folyamatosan azon járt az agya, hogyan lehetne még jobb és jobb versenyt csinálni, melyért bárhol, bárkivel – számtalanszor velem is –  „megharcolt”, ha arra volt szükség.    

Megdöbbentő és persze hihetetlen volt tudomást szereznem hétfőn reggel a megváltoztathatatlanról, arról, hogy Ádám 78. életévében elment. Ahogy ilyenkor már mindig, javában dolgoztunk az idei verseny előkészületein, útvonalak, engedélyek, önkormányzati megbeszélések, ami ilyenkor nélkülözhetetlen. Február második felében még Kaposvárra is elutaztunk, hogy az ottani félmaratonon népszerűsítsük a Hegyimaratont. Megható volt látni, ahogy ott, az ország legkülönbözőbb részéről érkező futók és szervezők ismerősként és nagy-nagy tisztelettel viseltettek iránta. Ő pedig lelkesen és elhivatottan beszélt mindenkivel, aki bármilyen részletről is érdeklődött.

Meggyőződésem, hogy azt az értéket, amit Kisgyörgy Ádám főrendező, a Marathon Club fáradhatatlan elnöke megteremtett, „gyermekeként” óvott és védett, nem szabad veszni hagyni. Akkor sem, ha a gazdasági helyzet labilis. Egyeztetve már néhány rendezőtársammal, bizton állíthatom: így, vagy úgy, de idén is lesz Bükki Hegyi MaratonÁdám emlékére akkor is több százan leszünk ott július 2-án, szombaton a rajtvonalnál, ha netán csak zsíros kenyérre telik majd a célban. Ennyivel tartozunk neki!

Nem akarok ötletet adni az illetékeseknek, hogy jöhetnék én ahhoz, de ezzel együtt is nemes gesztust jelentene, ha Kisgyörgy Ádám sportban végzett munkásságát posztumusz díjjal ismernék el. Az általam hosszú évek óta „Őrnagyként”becézett, óriási űrt maga mögött hagyó sportember, aki megtisztelt önzetlen barátságával, életútja, embersége stabil alapja lehet a döntésnek.

Szűcs István „hadnagy”, 
a Bükki Hegyi Maraton 
versenyigazgatója