Baradla Underground Trail (34,2km) – Pálya Leírás

A rajttól a Baradla-völgyben Z+ jelzésen haladunk, majd jön a K+ a Karu-völgy oldalában a nyeregig, innen a K- jelzésen a jósvafői barlangbejáratig.

Barlangi szakasz (2 km): Jósvafői bejárat – Vetődéses-terem – Színpad – Óriások-terme – Mozdony – Sárkányfej – Itt egy meredek úton a Csillagvizsgálóhoz és lépcsőn egy másik úton vissza – Polip – Vörös-tó (280 lépcső felfelé).

A Vörös-tavi kijáratnál frissítőpont várja a versenyzőket. A felszínen tovább az S- jelzésen a Vörös-tó felé. Két alkalommal ezen a szakaszon néhány lépcsőfokon (figyelemfelkeltő táblákkal jelöljük helyüket) halad át a mezőny. Innen tovább át a műúton a S-/Z- jelzéseken az elágazásig, ahol a bal oldali úton haladunk tovább Z+ jelzésen. Újra elérjük a műutat és a Z- jelzést, ahol ismét balra fordulva haladunk a Baradla Barlang Jósvafői kijárata felé. Itt a parkolón keresztül a Fürkész tanösvényen folytatjuk utunkat a Tengerszem-tó felé. A tó mellett a tanösvényen haladunk tovább a Malomárokban Jósvafőre, ahol a Harangtorony után, átkelve a patakon becsatlakozunk a P- jelzésbe. Itt balra fordulunk, a Kossuth-bg. felé, ami mellett elfutunk és Kuriszlánnál, a réten jobbra folytatjuk utunkat a K-/S- jelzéseken (itt frissítőpont is lesz). A Szőlőhegynél élesen balra fordulunk továbbra is a K- jelzést követve, Szelcepuszta felé. Szelcepuszta előtt élesen balra fordulunk a P- jelzésre (frissítőpont). Az enyhén lejtős Szelce-völgyön keresztül a P- jelzést követve futunk vissza a kuriszláni elágazáshoz. Itt jobbra fordulva a K- jelzésen maradunk. A Tohonya-szurdokon át visszaérünk Jósvafőre, ahol a Harangtoronynál a K- jelzésen elfutunk a temető mellett a Tengerszem Szálló fölötti elágazáshoz, ahol egyenesen futunk tovább a K- jelzésen. A Magas-hegy alatti elágazásnál jobbra fordulunk a K- jelzést követve. A K- jelzésen kell haladni egészen a Baradla-tető előtti 4-es elágazásig, ahol jobbra kanyarodunk a K+ jelzésen, a völgy irányába. A lejtős úton a Kecső-patak felé haladva egészen a Z- jelzésig kell futni, ahol élesen balra kanyarodva a Z-, majd kb. 600 m után a Z+ jelzésen kell tovább futni. A Z+ jelzés vezet el minket a Baradla-völgyön keresztül az aggteleki kempinghez, ahol a faházak előtti sétány jelenti a célegyenest.

Az útvonal végig jelzett turistaúton halad, valamint a Baradla-barlang turisták által járt részén, a jósvafői bejárattól a Vörös-tavi kijáratig. A versenyzők tájékozódását szalagok, útjelző táblák segítik. A szalagokat a rendezvény előtti napon helyezzük ki, és a rendezvényt követően össze is szedjük. Az ellenőrző pontokon (a Baradla-barlang bejáratainál) szelektív hulladékgyűjtő zsákokat helyezünk el, és az összegyűjtött hulladék elszállításáról gondoskodunk.

Szintidő: 5 óra 30perc