1. BKF – Kerüld meg a kopaszt Pálya 2024.

 

A HELYSZÍN – BODROGKISFALUD

A 900 lelkes település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bodrog folyó mentén fekszik, különösen szép természeti környezetben. A falu 2022-ben ünnepelte 800. születésnapját, ugyanis 1222-ben említik először egy oklevélben. Volt a Szapolyaiak birtokában, illetve a Báthory és Rákóczi családok birtokainak része is. Meghatározó szerepét egyrészt az értékes szőlőterületeinek köszönhette, másrészt pedig a Bodrog közelségének, ugyanis ezen a szakaszon voltak a gázlók, amelyeken át a Bodrogzugba lehetett átjutni.

Jelentős ütközetek zajlottak a környéken 1849 telén, amelyek előtt emlékmű tiszteleg a falu határában.

A településen 10 top borászat működik, egy bisztró (Kisfalucska Udvarház & Bisztró) és egy nemzetközi szinten elismert whisky és gin lepárló (Seven Hills Distillery). Továbbá van egy kikötője is (Kalóz Kikötő & Yach Club), egy nagyméretű BMX pályája, illetve sok kedves lakója, akik örömmel ragadnak meg minden lehetőséget, ha a falu jövőjéről van szó.

BOLDOGkisfalud Feszt

Bor, zene, boldogság… ez a BOLDOGkisfalud Feszt Tokaj-Hegyalja szívében, a Bodrog és a Zemplén ölelésében, Bodrogkisfaludon. Prémium borászatok, kézműves vállalkozások, gasztronómia, zene, képzőművészet egy csipetnyi természet és az a hatalmas szív, amely itt dobog.

2021-ben hagyományteremtő szándékkal hoztuk létre a fesztivált, amelyet most egy sportot előtérbe helyező kísérőrendezvénnyel bővítünk. Egy biciklis és két futó számban próbálhatják ki magukat a jelentkezők a fesztivál új programjában, amelyet Kapj el, ha tudsz! névre kereszteltünk.

Az egyedülálló természeti környezet különleges élményt ígér a nevezők számára.

1. Állomás

TOKAJ RÁKÓCZI PINCE (Tokaj Hétszőlő Pincészet)

Kossuth tér 15, 3910

 

1502-ben a Garai család kiválasztotta a Tokaji-hegy 7 legjobb parcelláját, innen ered a borvidék egyik legnagyobb múltú borászatának a neve. A hegy déli oldalán fekvő szőlőterületek kivételes terroir-ral rendelkeznek, már 1772-ben megkapták az elsőosztályú besorolást. A szőlőterület Károlyi Gáspártól Bethlen Gáboron és a Rákócziakon át császári birtok is volt, majd’ két évszázadon át.

A birtok dűlőiről kiváló harmóniájú és páratlan összetettségű borok születnek. A borászat vegyszermentesen működik, tehát organikus gazdálkodásról van szó, amely előtérbe helyezi a szőlő, a bor sajátosságait és a legkevésbé igyekszik azokat átalakítani.

50 év után 1991-ben kezdték el újra művelni a területet, illetve újratelepíteni a szőlőt, 2009 óta a pincészet Michel Reybier tulajdona, a főborász pedig Makai Gergely.2. Állomás

TARCAL ÁLDÓ KRISZTUS SZOBOR

Könyves Kálmán utcáról induló turistaút

 

Hazánk legnagyobb, Jézust ábrázoló szobra öt hatalmas gránitdarabból áll, 8,5 méter magas és 50 tonna. Az alkotást 2015-ben adták át, Petró Attila jóvoltából, akit egy – a közeli Szent Teréz-kápolnában talált, Áldó Jézust ábrázoló kép ihletett meg.

Egy parkosított, pihenőkkel tagolt sétány (aszfaltozott út) vezet föl a Könyves Kálmán utcáról a domb tetejére, ahol a szobor áll, illetve egy hosszú lépcsősoron keresztül közelíthető meg ettől is rövidebb úton.

Az aszfaltozott út biciklivel járható, ám különösen meredek, így csak a tapasztalt és erejük teljében lévő bicikliseknek ajánljuk. (Természetesen a pecsét begyűjtése gyalog is ugyanúgy ér.)

A domb tetejéről csodás kilátás nyílik a tengerkék bányatóra, amely a Tokaji-hegy felé eső oldalon fekszik, az ellenkező irányba tekintve pedig szőlőtáblák húzódnak, a horizont pedig a hosszan elnyúló Alföld síkságába olvad.

3. Állomás

TARCAL KIKELET PINCE

Könyves Kálmán u. 62, 3915

 

A 7 hektáron gazdálkodó családi pincészet 2002-ben jött létre a borászként Franciaországban végzett, Loire völgyéből érkező Berecz Stéphanie által. Gyakorlatot és tapasztalatot szerezni érkezett Tokajba a ’90-es évek derekán és egyszerűen beleszeretett a borvidékbe.

A szőlőterületek a Tokaji-hegy Tarcalhoz tartozó részein fekszenek.

Stéphannie számos szakmai díjat tudhat magáénak, köztük a Tokaji Hegyközség Év Bortermelője (2010) és a legrangosabb Borászok Borásza (2014) elismerést.

4. Állomás

TARCAL SZENT TERÉZ-KÁPOLNA

A Tarcalról Mád felé vezető 38-as főútról leágazó mellékút

 

A Terézia-dombon (196 m) épült barokk stílusú kápolnát Gróf Grassalkovich Antal építtette 1749-50-ben Mária Terézia tiszteletére. Drese Gottfried egy gömbsüveg boltozatú, alacsony toronnyal ellátott épületet tervezett, amelyet annak idején, Mindszent Havának 15. napján, Teréz napon adtak át. Akkoriban hagyományosan ez a nap jelentette a szüret kezdetét.

A kápolnához aszfaltút vezet fel a 38-as főútról. 2015-ben teljeskörű felújításon esett át az épület és környezete, így parkosított kerttel, pihenőhelyekkel ellátott környezetbe érkezhetnek a látogatók.

5. Állomás

BODROGKERESZTÚR BOTT PINCE

Dózsa György u 1-3, 3916

 

A borászat a falu régi kerámiagyárában működik, a feldolgozó mellett egy impozáns kóstolótér is helyet kapott itt. A gyárat az Herendről érkező Ulrich család hozta létre 1930-ban, amely egészen a rendszerváltásig működött, utána magára maradt, egészen addig, amíg Bodó Judit és Bodó József meg nem töltötték élettel újra.

Juditék nem használnak vegyszereket a szőlőben, boraik spontán, tölgyfahordóban erjednek. Olyan történelmi dűlőkben gazdálkodnak, mint a Csontos, a Teleki vagy a Kulcsár. Boraik a magas minőség mellett önálló identitással is bírnak, mert szívük-lelkük benne van.

A Borászok Borásza díjat 2021-ben Bodó Judit érdemelte ki, így ez a második állomás, ahol a legmagasabb szinten elismert borásszal találkozhatnak a nevezők.

6. Állomás

BODROGKERESZTÚR KERESZTÚRI KILÁTÓ

Kossuth utca, Iskola köz, Temető utca

A Dereszla-domb tetején található kilátópontról különösen szép látvány nyílik Bodrogkisfaludra, a Bodrogra és a Bodrogzug Tájvédelmi körzetre, valamint a Zemplén üde, zöld lankáira. Maga a kilátó csupán 40 cm magas, de ez ne tévesszen meg senkit, igazán kellemes hangulatú helyről van szó, a látvány pedig magáért beszél.

A Bodrogkeresztúr főutcájáról induló (aszfaltozott) út dűlők között vezet, illetve a falu katolikus és zsidó temetője is útba esik, utóbbiban található Reb Steiner Saje csodarabbi sírja.